23948sdkhjf

Medarbejdermanglen stiger: Fire ud af ti virksomheder søger forgæves

En ny undersøgelse viser, at de danske virksomheder i stigende antal ikke kan få ansat de medarbejdere, de leder efter. Særligt faglærte er en mangelvare.
Ubesatte stillinger trods ledige pladser er et mere og mere almindeligt syn i de danske virksomheder.

En ny DI-undersøgelse viser, at knap fire ud af ti danske virksomheder – 37,3 procent – det seneste år har søgt forgæves efter medarbejdere. I 2016 lå tallet på 36 procent, og året før, i 2015, på 30 procent. Det skriver erhvervsmediet dibusiness.dk

Tallene, som stammer fra DI’s nye Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse, hvor 7.600 virksomheder har deltaget, bekymrer Dansk Industri (DI).

- Situationen strammer til, og vi risikerer at sætte hele opsvinget over styr, hvis vi ikke handler nu, siger DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad.

Det er særligt kvalificerede faglærte, som virksomhederne har svært ved tiltrække. I gennemsnit siger 56 procent af de virksomheder, der har opgivet at besætte ledige stillinger, at det er en medarbejder med faglært baggrund, som de ikke har kunnet finde.

Og problemet ser kun ud til vokse de kommende år, påpeger Karsten Dybvad.

I 2015 viste en analyse fra DI, at Danmark i 2025 vil mangle 44.000 faglærte.

- Derfor skal vi have flere unge til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse. Flere skal efteruddannes, og vi skal have gjort det nemmere for virksomhederne at trække dygtige faglærte fra udlandet hertil. Og så har vi brug for en god skatteaftale, som kan sikre mere arbejdskraft til vores virksomheder, siger Karsten Dybvad.

Netop arbejdskraft er et af de områder, som virksomhederne opfordrer kommunerne til at prioritere højest de kommende år. Hver femte virksomhed svarer i Lokalt Erhvervsklima-undersøgelsen, at arbejdskraft bør være kommunens vigtigste prioritet.

- Heldigvis får stadig flere kommuner øjnene op for, hvordan de kan hjælpe. Både med at få flere unge til at interessere sig for en faglært uddannelse og med at tiltrække medarbejdere til de lokale virksomheder, siger Karsten Dybvad.

Han fremhæver Hedensted Kommune, som er en af de kommuner, der har gjort en særlig indsats.

- Hedensted Kommune gør meget for at få de unges øjne op for, at en erhvervsuddannelse måske kunne være noget for dem. Alle kommunens 7. klasser er for eksempel på besøg på kommunens virksomheder en uge om året, hvor de udvikler et produkt og oplever, hvad det vil sige at arbejde på en virksomhed, siger Karsten Dybvad.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109